kisrigók

"Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek. És bár véletek vannak, nem birtokaitok. Mert az ő lelkük a holnap házában lakik, ahová ti nem látogathattok el, még álmaitokban sem." (Kahlil Gibran)

fiam karácsonya

2014. december 29. 23:50 - paulonviki

még mindig van egy csomag a karácsonyfa alatt, mert ovónéni mondta, hogy tegyék a fa alá. ezt minden gyerek érti, csak csaba nem, ő vár a további utasításra. "- kinek készítetted, csabikám? - a karácsonynak!" minden nap kérdezem, kibontjuk-e, kié, kinek készítette, át akarja-e adni, de csak azt ismételgeti, hogy a fa alá kell tenni. olyan könnyen megérti, hogy nem esnek le azok sem, akik a földgolyó alsó felén sétálnak éppen, korrekt anatómiai ismeretei vannak már, számol, betűz, de ez a karácsony nehezen áll össze. amikor befejeztük a fadíszítést, reménykedve kérdezte, hogy akkor most ez volt a karácsony, ugye, ennyi, nincs tovább, mi pedig lelkesíteni próbáltuk, hogy most jön még a csoda, a fa alá titokzatosan kerülő ajándékok, csak menjünk le a ribizlivel sétálni, de sírt, hogy ne legyen ajándék, nem menjünk sehová, ez a "karácsonyifa" a karácsony, ne legyen már semmi. beteg is lett karácsony előtt, nyűgös volt, sírós, kedvetlen. 

csabával decemberre lett nehéz, júliusban a kedvünket kereste, augusztusban a helyét, szemtemberben kedves-idétlen óvodás lett, októberben engedetlen, novemberben ámultunk, milyen okos. most gyakran szomorú, többet alszik, és minden de minden a gyerekotthonra emlékezteti. egy faág is, egy tányér, egy vitamintabletta. leül, lefekszik a játszótéren, buszmegállóban, nem tudja megmondani, mi baj, de egyszer mondta azt, hogy fáj a szíve, és úgy egészítette ki, hogy fáj a szívében valami. 

annyi minden fájhat.

egy playmobil kisfiút a morzsás, maradékos tányérjába állít:

- itt él ez ebben a mocsokban, nincsenek szülei...

- nem lakik gyerekotthonban?

- már nem, az is megszünt.

- miért nem él egy nevelőcsaládban, mint szandra?

- túl sok a papír, nem lehet elintézni...

- szegény...

- csak itt mászkál, amíg fel nem nő.

 

azt is mondja, várja, hogy eljön a férfi, aki a meghiusult örökbefogadó. kétszer érkezett meg, ilyen történt nincs is a gyerekvédelem utóbbi évtizedeiben, alig lehet elhinni, megismerkedtek, majd elbúcsúztak, és mert úgysem akadt más, újra jöhettek. nem is tudom, valóban várja, hogy betoppan az a legelső apafigura, vagy inkább aggódik, mi van ha betoppan, mivel tartoznak ők egymásnak? emlegeti most sokat, nincs történet, csak a személyét, és az asszonyt sosem. szandra megjegyezte rosszallóan, minek mondogatja ennyit, azt felelte, nem tudja. 

perszehogy a legotűzoltóállomás tökéletes lett, a favasút is, a kettő együtt is, összerakni pedig nekünk nagy öröm, ő azért egyszerűsítette, vagy legalábbis gyorsította volna. vannak olyan, egyébként nagyon jól kitalált, legorészletek, amiket én minden éjjel visszarakok, ő pedig amint felébred, leszed, valamiért neki nem olyan jó. ez most a mi tanulásunk, hogy mégse szóljunk ebbe bele, és majd ne bomoljon meg az elménk akkor se, ha a kastély és a tűzoltóállomás darabja végleg és kibogozhatatlanul összekeverednek, mert már vannak jelei (a keveredésnek, meg az alacsony toleranciánknak is). 

fullsizerender.jpg

 

 

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisrigok.blog.hu/api/trackback/id/tr547020965

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wandál 2014.12.30. 10:45:49

boldog karácsonyt nektek - így utólag is...

jutkanagyi 2014.12.30. 12:03:00

Köszönöm, Viki, hogy gyorsan reagáltál!
hát igen, de ez érthető, erre számítottál is, hogy gyászév.....első ünnepek......
nem baj, mert kidolgozza magából.......mi nem is tudjuk, hogy mit.....
a dietetikusok szokták mondani, hogy nem is mérgek a rosszak csak önmagukban, hanem amit nem ismerünk, és kiszámíthatatlan.....az a " koktélhatás ", ami összegződik,
erre nem is lehet felkészülni, csak reagáljatok okosan, türelemmel!
(ahogy eddig megismertünk Benneteket, ez menni fog. Tudjátok, a szülő sosem lehet tökéletes, csak "elég jó", ez a cél, és biztos, hogy Ti ebbe a csapatba tartoztok!
Más : (Mi is válogattunk Lego-t annak idején!)
Csaba most "méregtelenít"

csani 2014.12.30. 12:03:03

én a mai napig sírni tudnék ha 2 különböző színű gyurmát összekevernek. Nagyon boldog ünnepeket nektek...így együttt :)

paulonviki 2014.12.30. 12:09:12

@jutkanagyi: méregtelenít, nagyszerű ötlet, köszönöm!
süti beállítások módosítása