kisrigók

"Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek. És bár véletek vannak, nem birtokaitok. Mert az ő lelkük a holnap házában lakik, ahová ti nem látogathattok el, még álmaitokban sem." (Kahlil Gibran)

csaba hatéves

2015. május 05. 15:36 - paulonviki

csaba sírva ébredt egy álomból, amiben nem arra a vonatra szállt fel, amin mi utaztunk és az aldiba ment, hanem egy másikra, ami a vágóhídra. nem mondtam meg neki, mi is az a vágóhid, ez nekem is nehéz, az egyik legnehezebb szavam, pedig igazán mindenre válaszolok, igazán mindent elmesélek. azt is mondtam, hogy anyáknapja a szülőanyjuk ünnepe is, gondoljunk rá, bár csaba vállatvont, hogy neki nem megy, mert nem ismeri, a telefonszámát se tudja, de szandra felhívta rá a figyelmét, hogy kellett találkozzanak, pont amikor született. hogy cinikus vagy szép, hogy csabának az idén a születésnapja anyáknapján volt, ezt nem tudom. 2020-ban megint így lesz, 11 éves lesz, akkor már 6 éve a fiam, az már több, mint amennyit nem, én is már úgy szeretem a számokat, mint csaba, pedig nem is. a számokat még mindig előbb szerethetem meg, mint az énkicsipónimat, vagyis szandrakicsipóniját. a tavasz az utolsó évszak, amit még nem csináltunk együtt, megvolt mindkét születésnap, karácsony, húsvét, most megint nemtudom, a névnapok mikor vannak, de majd felírom mostmár, kitelik az egyesztendő, már mondtam nekik, hogy lesz hazatérésbuli a parkban, csaba meg mondta, hogy ha majd biciklin megy oda, és sokan lesznek, akkor azt fogja mondani, elnézést, szabadna egy kis utat! de tényleg kezd udvarias is lenni, megmondta  a kaluznak, hogy kedvesellenőrnéni, ne tessék haragudni, hogy zavartuk az utasokat, de egy kicsit futkosni támadt kedvünk a testvéremmel! sok a panasz az óvodában rá mégis, mondjuk, én is tudnék rá panaszkodni, figyelmetlen, szemtelen, verekedős, irígy, hazudozó, de ez olyan átlagoshatéveskisfiú leírásának tűnik.  szandra pedig zsonglőr szeretne lenni, mostmár egészen biztos, hogy nem rendőrállatorvos, hanem tűzzsonglőr, mint a lány a parkban, aki tudtad, anya, hogy cigany? szerintem is cigány származású, de te honnan tudod? mert olyan ügyes mint én, és a bőre is ilyen barna. szandra már iskolábairatott, nem szabad mondanom, hogy iskolás, mert akkor kelletlenkedik reggelente, hogy minek viszem az oviba, ha már. amúgy is későn akarnak feküdni, és későn kelni, vakációszagú ez már. néhány dologban elmaradok. még mindig nem tanítottam meg őket cipőtkötni, és nem tudnak úszni, minden nap van miért szégyenkeznem. olyan is van, hogy miattuk, szálltunk már le troliról megállókkal hamarabb, jöttünk már el vendégségből hirtelen, és fordultam már el a játszótéren, mintha nem az enyém lenne, aki azt mondta, sípszó. tejószagúrezeda, hogy miken tudnak veszekedni, egyszeregyes legokockán, sorrendeken, ahol nem is tudom előre, az elsőhely vagy éppen a második a jobb, de mindegy, ezek nem múlnak rajtam, hacsak nem a mégnagyobbbajok, amik éppen miattam mérgesednek el, mert nem állom meg, hogy bele ne avatkozzak. 

fullsizerender_6.jpg

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisrigok.blog.hu/api/trackback/id/tr257431820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

edyt 2015.05.05. 22:14:34

Sírtam és nevettem, láttam magamat, ahogy még rá se csuktam a kallantyút a játszótér kapujára már fordultam is ki,mert az én gyerekem,atyaég...hagyjuk is

Wandál 2015.05.06. 18:02:47

Boldog születésnapot Csabának!

w

Ősmagyarnincs 2015.05.06. 18:02:52

de szép ez a ló! az milyen? Az én kicsi lányom is énkicsipóniskódik még. Remélem elmúlik, de amikor hazajött, már akkor nagy kedvenc volt, így marad... Sok mindenben van hasonlóság, csak nálunk inkább nekem szalad ki a számon előbb a csúnya szó mint nekik, sajnos. Remélem egyszer találkozunk, addig is örömmel olvasok a bejegyzéseidet.

paulonviki 2015.05.06. 18:43:17

@Ősmagyarnincs: a mezőgazdasági múzeumban valami lólábszerkezetoktató. a kicsipóni is elmúlik majd, én is tudom, majd lesz más, amitől a hidegráz. most van tetoválásmatrica meg körömlakk is, ahhoz se olyan könnyű jóképet vágni.

Szárnyati Géza Malacra 2015.06.07. 16:09:37

Imádom olvasni a blogod, nagyon emberi, nagyon szépen bántok a gyerekekkel és nagyon jól írod meg. Éppen ezért nem is tudom, hogy mondjam úgy, hogy ne érezd kioktatásnak vagy beleszólásnak, tényleg nem érzem úgy, hogy bármiféle jogalapom lenne rá. Viszont itt is és az előző posztban is írtál valami olyanokat, hogy vannak közöttük olyan veszekedések, amelyekbe nem akarsz belefolyni, hagyod, hogy rendezzék le ők. Amit ezzel kapcsolatban mondani szeretnék, az az, hogy bármely pitiáner dolog a veszekedés tárgya („ki nyomja meg a gombot” – tipikus testvérek között!), mi azt felnőttfejjel nem (vagy csak ritkán) értjük meg, mennyire fontos is az a veszekedés az adott pillanatban, ill. az, hogy a veszekedést igazság(szolgáltatás) zárja le. Adott esetben a gyermeknek az egyes LEGO tégla a legfontosabb problémája az életben, amire mi felnőttek néha túl könnyen legyintünk: jó neki, sose legyen ennél nagyobb baja! Erre még felnőttek esetében is hajlamosak vagyunk: „mit panaszkodik a svájci az egészségügyükre, hát nem jártak még magyar egészségügyi intézményben!” „Most mit fáraszt ez a fickó azzal, hogy mennyire felháborította, hogy 300ezer volt a téligumiszett a BMW-jéhez, hát neki kellett ilyen felvágos autó, tudhatta volna előre, különben is, én meg a havi BKV bérletet is alig bírom kifizetni.” Ezek természetesen teljesen jogos felháborodások, a sémák mégis hibásak, mert bár nyilván skálázhatók-rangsorolhatók valamennyire a problémák, azonban ez a hozzáállás megfeledkezik arról, hogy mindenkinek a saját problémája a legfontosabb. Akkor is, ha száz nagyságrenddel nagyobb problémák léteznek az illető környezetében vagy akár egyenesen a beszélgetőpartnerénél. Ha fáj a fejed, vagy korog a gyomrod, nem tudsz arra koncentrálni, hogy Afrikában éheznek-szomjaznak...

Amikor a gyerekek összevesznek az egyes LEGO-n, akkor az igény arra, hogy abban a nekik nagyon fontos kérdésben igazság szülessen, az pont ugyanakkora, mint neked az igényed arra, hogy na nehogy már neked kelljen sajnálni a BMW-st. Ott is legszívesebben egy külső igazságosztóhoz fordulnál, hogy ugyan, mondja már meg a BMW-snek, mennyire nonszensz az álláspontja.

Szandra nagyobb, mint Csaba, nem tudom, visszaél-e ezzel. Ha igen, és Csabában rögzül az, hogy Szandra büntetlenül visszaélhet a korkülönbséggel (4x annyi alkalommal nyomhat gombot, bármikor einstandolhatja a kinézett LEGO-t stb.), csak azért, mert nem akarsz belefolyni a veszekedésekbe és igazságot szolgáltatni, az, bár nem szeretek ilyen nagy szavakkal dobálózni, életre szóló tüskéket okozhat.
Onnan tudom, hogy 39 éves vagyok, és a mai napig kristálytisztán emlékszem rá, hogy a (2 évvel fiatalabb) testvérem mennyire visszaélt azzal, hogy minden vitás helyzetben ő volt az alapértelmezett kedvezményezett, hiszen én voltam a nagyobb, *nyilván* csak én lehettem a hunyó. (Ez annyiban más, hogy nem elmaradt a szülői igazságosztás, hanem „csak” nem volt igazságos.) A testvérem szisztematikusan kezdett olyan helyzeteket provokálni, amelyben szülői igazságszolgáltatás keretében ő jött ki jól, és ez hosszú-hosszú évekig ment így, ráadásul minél több menetet nyert a testvérem, annál inkább el lettem könyvelve rossz testvérnek.
Ma nemigen tartjuk egymással a kapcsolatot. Mondjuk ha nem botlunk egymásba szülőknék karácsonykor, akkor én nem keresem. (Nem csak ezért, de vastagon benne van ez is. És a szüleim ma sem értik, hogy miért vagyunk ilyen rossz testvérek, jobbanmondva ÉN miért vagyok ilyen rossz testvér.)

Persze simán lehet, hogy Szandra nem él vissza a fölényével, és túlreagálom az egészet. Minthogy nyilván te sem hagyod, hogy túl nagy igazságtalanságok megtörténjenek. Ami mellett viszont kardoskodom, az az, hogy pici (vagy a mi szemünkben pici!) igazságtalanságok se történjenek meg, mert lerakódnak, összeadódnak, és ezeken a piszlicsáré dolgokon már tudnak tapadni a nagyobb dolgok is. Szóval szerintem sajna bele kell folyni a gombnyomásba, meg az egyes LEGO-ba, mert ott és akkor, nekik az a legfontosabb dilemma. Ilyen ez a popszakma.

Bocs, ha túl szájbarágós volt, vagy úgy érzed, beleszóltam az életedbe, vagy teljesen félreértettelek. Egyik sem volt szándékomban! ;)

paulonviki 2015.06.07. 16:45:55

@Szárnyati Géza Malacra: értem talán, amit írsz. örülök a kommentnek, köszönöm.

most úgy tapasztalom, nem az igazságkeresés mozgatja ezeket a konfliktusokat, hanem maga a konfliktuskeresés, az igény a harcra, és éppen ezért akarnak engem is bevonni, hogy álljak ide vagy oda, harcoljak valamelyik oldalon, nem az igazság oldalán, hanem valamelyikük oldalan. ebbe nem kell beszállnom, de valóban olyan ügyesek idönként, hogy belekevernek mégis.

türelmetlen anya vagyok, meg lusta, meg nemtörődöm is, sajnos. igazságtalan nem akarok lennei, azon nagyon igyekszem. és valóban figyelni kell, mert lányom olyan nevelőcsaládból jött, ahol ő volt a legkisebb, és az igazságtalanságra éppen úgy joga volt a ygerekeknek is, mint a felnőtteknek. vannak, de főként voltak, jelei, hogy ami ott érte, azt kipróbálná csabán, de résen vagyok.
süti beállítások módosítása