kisrigók

"Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek. És bár véletek vannak, nem birtokaitok. Mert az ő lelkük a holnap házában lakik, ahová ti nem látogathattok el, még álmaitokban sem." (Kahlil Gibran)

honnan vagyunk?

2014. szeptember 19. 09:48 - paulonviki

ribizliről mosom a sarat a fürdőkádban, lányom ül a wc-n, fiam a mosdó alatt, és a zoknijával bajlódik, nincs előjele annak, hogy előállnak valami meglepővel, azt hiszem, az én időm van itt, hogy kézmosást, vetkőzést sürgessek, most értünk haza a hajógyári szigetről, de beáll valami szokatlan csend, és lányom megszólal:

- anya, a csaba honnan van?

mosom tovább a kutya lábát, mert nem értem meg a kérdés súlyát ebben a megfogalmazásban.

- ezt hogy' érted, hogyhogy honnan? 

- hogy született meg?

feléjük fordulok, négy fekete szem mered rám, ezt most tényleg tudni akarják. lányom egy ilyen biztonságosabb távolságból kérdez, nem a saját, inkább az öccse születését, fiam pedig úgy bámul rám, mintha ő maga kérdezte volna.

- egy néni hasából született kórházban.

lányom bólint, és megmondja azonnal, hogy tulajdonképpen mit nem ért.

- és akkor miért nem azzal a nénivel lakik, miért nem vitte haza magával?

leülök a kád szélére, fiam bámul rám kétdségbeesetten, hogy most mi derül ki, ő nem is kérdezett semmit, a kutya leül a kádban, lányom kezében megáll a wc-papír tekercs, férjem is áll a fürdőszoba ajtóban, és azthiszem, a kisautók, meg a pónik, meg a bábok, meg a picúrbaba is fülel a gyerekszobából, és a playmobil szerzetesnővér is.

- úgy érezte, hogy nem tudja felnevelni, nem volt rá lehetősége, nehéz helyzetben volt.

fiam izgatottan bólogatni kezdett és hadarta:

- talán nagyon fájt a hasa, megbetegedett.

- talán így volt.

fiam kisazalad a fürdőszobából, neki ennyi pont elég volt, talán sok is, nem ő kérdezte, nem őt feszítette ez a kérdés. de lányom még nem kapott mindenre választ, azt hiszem, ömagáról akar valamit megtudni, csak nagyon nehéz a válaszokat hordozni. 

- ki volt az a néni?

- egy fiatal nő, aki téged is szült, hiszen testvérek vagytok.

lányom a fejét rázza, nem tudom, mi ellen tiltakozik, kész vagyok magyarázni neki ezt tovább, de nem akarja, egészen másról kezd beszélni, én meg tudom, hogy napok kérdése, és elölrőlkezdjük, és messzebb is jutunk majd lépésről-lépésre.

 

2 komment
Címkék: múlt születés

A bejegyzés trackback címe:

https://kisrigok.blog.hu/api/trackback/id/tr736710891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katuska Katuska 2014.09.19. 10:10:23

minden tiszteletem....hogy ennyi boldogságot és ugyanennyi fájdalmat elviseltek

Zsanuária 2014.09.20. 09:16:13

Minden nap rápillantok a blogra, hogy érkezik-e újabb történet-darabka?! Nagyon szép ez az egész, minden elismerésem a tiétek. Nagyon megkapó, ahogyan írsz, szép, és úgy várom, hogy hogyan alakul a mese, mintha egy kedves könyvet olvasnék, és várnám, hogy kézbe vehessem, és folytathassam az olvasást. És mindig picit elszoruló szívvel "nyitom ki a könyvet", és mindig megnyugszom, hogy milyen ügyesen oldjátok meg a gubancot. Jaj, hát tudom én, hogy ez nem ilyen egyszerű, de... köszönöm, hogy megosztod velünk, szuper vagy! :D (Mind az öten.) :D
süti beállítások módosítása