kisrigók

"Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek. És bár véletek vannak, nem birtokaitok. Mert az ő lelkük a holnap házában lakik, ahová ti nem látogathattok el, még álmaitokban sem." (Kahlil Gibran)

elmismásolni?

2015. május 15. 10:29 - paulonviki

Fontos kérdések kommentben, hosszú választ érdemel: 

"Nagyokat sóhajtozom mindkét gyerek mondatain, nem is tudom mit tennék a helyedben. Számomra Te szinte tökéletes vagy ,ezért is olvasom a blogot. Olyan bölcsek a picik, mégis ,az nem várható el lassan lassan tőlük hogy csak ti legyetek nekik a világ közepe és bölcsen átérezzék hogy kár a múlton rágódni , révbe értek?
Ha visszamentek látogatóba Piripócsra vagy a nevelőotthonba ,az nem veti őket vissza az érzelmi fejlődésükben ? 
Ha kevesebbet beszélnétek a múltról az nem segítene a felejtésben?
Muszáj mindent kibeszélni? Nem tudom csak kérdezem ,hogy biztos hogy jó életben tartani a múltat?
Nem lehet néha elmismásolni a ''súlyos,,kérdéseket, átölelni, megszeretgetni, és mondani neki hogy gyere inkább , annyi más fontos dolgunk van

Azt hiszem a gyerekek nem érnek révbe, nem érkeznek meg, nem csak a kisrigók, más gyerek sem, a gyerekek haladnak, változnak, mennek, teszik a dolgukat. Addig nem lesz baj a múltból, amíg akkor és úgy veszik elő, úgy nézegetik, úgy forgatják, ahogy akarják, van hogy fényképeket néznek, beülnek a sátorba, és úgy, magukban, de van hogy velem akarnak beszélni róla, mesélnek, kérdeznek, nekem pedig nem kell jól felelnem, de jelen kell lennem, ha ezt akarják.

csaba óvónénije valamit mondhatott, a fiam napokig panaszolta, hogy azt akarják, felejtse el a gyerekotthont, de ő nem akarja elfelejteni. "megfájdítja a szívem ezzel", mondta csaba, és helyesen úgy tippelt, hogy "az óvónéni biztosan nem lakott sosem gyerekotthonban", ezzel felmentette, hogy nem ertheti ezt, és tényleg nehéz érteni. 

fordultam már ki én is beszélgetésekből, sziszegtem már a fogam között, hogy az "a ki.aszott piripócs már megint, ahol volt kert, meg medence, meg tévé, meg cica!", és mondtam már csabának ingerülten, amikor egy átlagos fehér transzporterre azt mondja lelkesen, hogy ez a mosodai autó a gyerekotthonból, hogy nem az, értse már meg, egy csomó ilyen autó van, és láttam, hogy kutatja az arcom, miért lettem váratlanul ilyen undok. 

nem kell segítenem felejteni, kár lenne a fáradtságért, a feledés elvégzi a maga dolgát, halványodnak az emlékeik, homályos már sokminden, de ez rettenetes lehet, ezt könnyű belátni. nekem is alig van emlékem 5 éves korom előtti életemről, de mivel a szereplői nem változtak, be tudom rendezni, és nem kell azt éreznem, hogy a semmiből lettem egyszercsak iskolás, előtte meg a sűrű köd van. 

a gyerekek nem ismerik azt a felnőtt fogalmat, hogy szerencsétlen sors, hogy szánni való élethelyzet, hogy tragikus életkezdet, az ő életük gyerekotthonostul, piripócsostul természetes, azt hogy elhagyta őket a vérszerinti család (vagy nem hagyta el, de nem küzdött értük), az számukra még nem élmény, a bántalmazásért ők nem fordulnának jogorvoslatért, vannak rosszdolgok, de minden természetes, ami megtörténhet, ez az ő életük. de kevés időt töltenek a valóságban, mese és fantázia a világuk, a valóság is mesévé finomul, és mivel eddig mindig volt következő nap, amire át lehetett lépni, önmaguk meséjének legyőzhetetlen hőseik ők, a mesében van szomorúság, de van varázslat is, van fájdalom, meg csoda, és ami biztosan nincs, az a lázadás a történtek ellen, nincs olyan, hogy ez nem az én mesém, másikat kérek, nincs igazságtalan mese.

piripócs is, és a gyerekotthon is napfényes mozaikokból van kirakva, bekeretezve a gyermeki bizalommal és életszeretettel. meg kell mondanom, hogy ez nekünk nehezebb, mert mi már nem tudjuk így nézni, és mégis a kedvükért el kell hallgatni ma még, milyen is volt valójában. és amikor pár év múlva (jaj, nincs is messze!) kritikusan és számonkéréssel gondolnak az első éveikre, akkor is nekünk kell majd megpuhítanunk ezt, ha olyan éles és fájdalmas lenne, ahogy én felnőttként látom, megsebesülnének még utólag is, ha tudom, megvédem majd őket. 

elmismásolni...azt hiszem, a lekellfeküdni, nincscsokifogmosásután, megyünkhazaajátszótérről kifejezésekkel együtt az elmismásolni is tökéletesen felfoghatatlan egy gyereknek, mindent, ami jön, meg kell élni, el kell mesélni, el kell játszani, át kell játszani, el kell varázsolni, meg kell harcolni.

mismásoljanak csak a fölnőttek, ha annyira ráérnek, ahelyett, hogy kimondanák, eljátszanák, elvarázsolnák, ahelyett, hogy élnének...

 

 

5 komment
Címkék: múlt

A bejegyzés trackback címe:

https://kisrigok.blog.hu/api/trackback/id/tr437460770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

agneszka 2015.05.15. 21:20:52

Kedves Viki!
Nagyon ügyesen csináljátok a múlt feldolgozást. A gyerekeknek sajnos, akármilyen is legyen, ez a történetük. Végre találtak olyan támaszt, Titeket, akikkel őszintén tudnak beszélni a saját történetükről, a maguk módján ezzel jelzik, hogy feléd, hogy Te vagy az ő bizalmasuk. Nagyon jó, hogy kezdik felidézni, hogy mi és hogyan is volt. A traumát addig kell kibeszélni, amíg az fel nem oldódik. Ehhez nincs is másra szükség, mint segítő, értő és biztonságos fülere találni (gyereknek-felnőttnek egyaránt), olyanra, aki nem ítélkezik, hanem elfogad és segíti elfogadni azt, amin nem lehet változtatni. Az óvónő köztünk szólva egy barom, ha arra kéri Csabát, hogy felejtse már el.....

mohabea 2015.05.15. 21:20:55

Szakértő ugyan nem vagyok, csak leendő sorstárs, aki egyelőre a sorban áll és vár a gyerekére, de én is úgy gondolom, hogy nem lehet elmismásolni... pont az veti vissza a gyereket az érzelmi fejlődésben, ha - mivel érzi rajtunk, hogy a múltról nem lehet velünk beszélni, mert nekünk fáj/kellemetlen/dühítő - szépen elnyomja a feldolgozatlan emlékeit, azok a tudatalattijába temetődnek, és majd felnőttkorában költhet vagyonokat terapeutára ... És pont a kommunikáció és a sok-sok MESE + a fantázia világa segít az érzelmi feldolgozásban... Az örökszülőnek kutya nehéz segíteni és végigasszisztálni ezt a folyamatot, de szerintem is muszáj...

paulonviki 2015.05.18. 20:58:53

@agneszka: köszönöm a bíztatást!

paulonviki 2015.05.18. 20:59:23

@mohabea: örülök, hogy így gondolod te is.

Edugard 2015.05.27. 11:58:38

Szerintem ezerszer rosszabb lenne, azaz aggodalomra adna okot, ha a gyerekek elfolytanák a Megélt múltat. Ha ki tudják beszélni / játszani magukból oldódhat talán a fájdalom is.
süti beállítások módosítása