kisrigók

"Gyermekeitek nem a ti gyermekeitek. És bár véletek vannak, nem birtokaitok. Mert az ő lelkük a holnap házában lakik, ahová ti nem látogathattok el, még álmaitokban sem." (Kahlil Gibran)

van-e varázskút?

2014. november 05. 15:24 - paulonviki

- anya, szerinted van olyan, hogy varázskút?
- miért nem lehetne, csabikám, miért ne...
- szerintem ostobaság. 
- annyi minden létezik, amit még sosem láttunk...
- akkor a dínók, miért nem?!
- a dínók kihaltak, sajnos.
- a sárkányok nem dínók, és azok nem haltak ki egy hosszú télen, amikor nem volt karácsony, csak jég, de sárkányok mégse léteznek már. de akkor hol vannak a sárkányok?
- nem tudom, olyan ez, mint a varázskút, nem láttuk, de attól még létezhet.
- ha én egyszer megtalálok egy varázskutat és lakik benne egy sárkány, akkor a fakarddal lemászok, szandra tartja a kötelet, csak akkor majd adsz egy nagyobb gombolyagot a kosárból, nem csak a kicsiket szabad, de miért mindig csak a kicsi fonalakat szabad?
- leereszkedsz a kútba a kardoddal, és mit csinálsz?
- semmit, miattam nem fog kihalni a sárkány, nem vagyok én tél!

 

van, hogy megkérjük csabát, hogy ne beszéljen. és akkor énekel. és van, hogy megkérjük, hogy ne is énekeljen. és akkor szírénázik. és megkérdezi, hogy azt akarjuk-e, hogy csendben legyen kicsit, mert ha igen, akkor sajnos az nem megy, mert neki beszélnie kell. 

fel tudja mondani a leckét (mint a kisvuk, hogy a sötétség a barátunk), "nem harapunk meg senkit, de nem is köpködünk, és nem is nyalogatunk meg senkit, a metrónál a gyerekek kezét fogni kell, nem mondjuk senkire, hogy köcsög, mert annak nincs értelme, hogy valaki egy váza, de akkor is bántó". és ilyen felmondott mantra lett mostanra az is, hogy "minket egy cigány néni szült", amit újabban kiegészít azzal, hogy "inkább elköltöztünk onnan, volt egy másik apukánk, azután a helgáék, és utána ti", szandra kiigazítja, hogy "és egy kis gyerekotthon", de megvonja a vállát, mi pedig hozzátesszük, hogy hazaértek, itt a vége a sornak, de arra fiam félrebillenti a fejét, széttárja a kezét, mintha azt mondaná, "én ezt nem tudhatom". azt hisszük, tényleg nem tudja, majd nagyfiú korában, ha addig nem csaptuk be sokszor, elhiszi nekünk, de ez az ötéves kisfiú most ennélkül a bizonyosság nélkül él, és ezért haragszom nagyon, hogy megtörténhetett velük az a sikertelen örökbefogadási kísérlet. 

várjuk a hivatal kötelező látogatását, utánkövetés, így nevezik, támogató dolog, nem ellenőrzés. lányomnak is mondom, "semmi gond, ismered a nénit, aki jön, találkoztatok piripócson is", de hátraveti a fejét, és tiltakozik, "jaj, ne! én biztos, hogy elbújok az ágy alá!" Pár nappal később akarok megint beszéni vele erről, de ő nem szeretne, bizonygatom, hogy semmi se változik, csak látni akar téged, hogy jól vagy, hogy jól vagyunk mind, nem szól semmit, de látom rajta, hogy nem hiszi. mintha nekem hinne, csak abban nem tud hinni, hogy bármi rajta vagy rajtunk múlhat, akármi megtörténhet, mittudjaő, felkapja egy nagyobb szél és átteszi valahová.

 

de az mégis jó, hogy a fiam jól fel tud mondani leckéket, hasznos!

utazunk a buszon, ölben vannak a gyerekek, szembe ül le velünk egy asszony, és nézeget minket, majd így szól:

- gyönyörű gyerekek, apuka honnan származik?
- nem tudom...
- nade, csak valami egzotikus lehet!
- azt hiszem, cigány.
- oh! de nagyon szépek, mégis. de, hogy magábol semmit se örököltek...

 

csaba kibamul az ablakon, látszólag nem figyelt, de a legjobbkor odaveti:

- engem egy cigány néni szült, szandrát is.
- oh! akkor maga csak neveli őket?
- nem csak, én vagyok az anyukájuk, ők a gyerekeim...

 

 

 

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kisrigok.blog.hu/api/trackback/id/tr356866239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Andrea Kiss 2014.11.08. 19:36:25

Még azt szeretném megkérdezni , hogy , mennyi ideig kellett várni a kicsikre.

Andrea Kiss 2014.11.08. 19:36:30

Nagyon jók az irások,gratulálok! Én is örökbefogadást fontolgatom.Nagyon régóta vágyom már gyerekre. Érdekelne, hogy miért döntöttetek idősebb,cigány származású és főleg testvérek mellett. Én most pont abban a fázisban vagyok mikor ezeket a kérdéseket kell megválaszolni magamnak. Előre is köszönöm a válaszodat! Sok boldogságot kívánok!

paulonviki 2014.11.08. 19:46:14

@Andrea Kiss: kedves Andrea, a napokban olvasható lesz egy interjú, amit Szegedi Juli készített, ebben, úgy érzem, válaszok lesznek a kérdéseidre. Ha mégsem elegendő, akkor majd jlentkezz, és ígérem, probálok neked válaszokat adni.

Az életkor, származás, vagy a testvérek kérdésben az segíthet neked a legtöbbet, hogy megpróbálod magad elképzelni a különböző gyerekekkel, kisbabával, nagyobbal, még nagyobbal, és valahogy ráérezni arra, mi számodra a legotthonosabb. Hiába tudjuk, hogy nagyobb cigány gyerekre egy éven belül lehet találni, ha számunkra elképzelhetetlen az élet vele, akkor legjobban tesszük, ha kivárjuk a hosszabb időt. Viszont ha egy miénkhez hasonló történetbe belevágnál, ha ez belefér az életedbe, akkor hajrá, szeretettel drukkolok!

bardoszsu 2014.11.10. 23:16:39

Kedves Viki, szia, Bárdos Zsuzsa vagyok, blogod lelkes olvasója.
"van, hogy megkérjük csabát, hogy ne beszéljen. és akkor énekel. és van, hogy megkérjük, hogy ne is énekeljen. és akkor szírénázik. és megkérdezi, hogy azt akarjuk-e, hogy csendben legyen kicsit, mert ha igen, akkor sajnos az nem megy, mert neki beszélnie kell." - ez a bekezdés egy az egyben az én ötéves kisfiamra illik :) Egyszer én úgy magyaráztam meg magamnak ezt a zajkeltési, világban nyomot hagyási kényszert, hogy ezzel is próbál magához láncolni, hiszen addig biztos nem tűnsz el, amíg szóval tart.

zsülvern 2014.11.29. 20:03:26

A gyerekek már most hasonlítanak rátok (pl. a kislány mosolya a tiédre). És csak jobban fognak, mert átveszik a gesztusaitokat. Ezt tapasztalatból mondom, az én öf közeli rokonom is hasonlít az öf szüleire, pedig más testalkatúak (egyik alacsony, másik magas).
süti beállítások módosítása